Bland alla de olika semesteraktiviteter som står att finns, är cykelsemester någonting som personifierar sommarnöjen. Att cykla vid Göta kanal är en aktivitet som helt kan anpassas efter de som är med på turen. Vissa sträckor är bilfria och utan allt för kuperade inslag medan andra vägar ställer krav på kondition, fokus, uthållighet och erfarenhet. För den som vill upptäcka sommarSverige i all sin grönska, är detta ett resmål värt namnet! Även om stora delar av sträckan längs Göta kanal har utrustats med såväl servicebutiker som övernattningsplatser, är det fullt möjligt att cykla ifred för den som önskar en kontemplativ upplevelse.

Bilfri cykelsemester

Om man vill cykla längs Göta kanal och slippa allt vad bilar samt fordon heter, bör man välja dragvägen. Detta är en historiskt intressant väg som under åren använts för att dra båtar längs kanalen. Vanligtvis hade man dragoxar för att dra de tunga båtarna och än idag kan man se framför sig hur det såg ut.

I och med att båtar skulle dras, är vägen platt och har nästan inga backar. Därför är det en populär väg för de som vill ha en lugn och behaglig cykling. De etapper som finns när man cyklar vid Göta kanal är varierande i längd. Vill man ha en ganska kort tur är vägen mellan sjötorp och tåtorp ett smart alternativ. Totalt sträcker sig etappen 35 kilometer och hela färden är utan biltrafik. Den längsta sträckan är från Motala till Mem och denna är nästan 4 gånger så lång som den kortaste. Totalt rör det sig om 120 kilometer härlig och varierad väg. Oavsett hur man väljer att lägga upp sin cykelsemester är det viktigt att förbereda sig ordentligt. Det är bra om man kan hinna ta sig ut och cykla en del innan avfärd för att vara bekväm i sadeln vilket minskar risken för skav eller värk. Om man har tänkt färdas längre sträckor är det ofta bra med snabb proviant, förbandsutrustning och naturligtvis gott om vatten. Det går inte att betona det sista för mycket, ens om det regnar.