Protein – musklernas byggstenar

För de som tränar och som vill se resultat i muskelmassa är proteinintaget nyckeln för en ökad muskeltillväxt. Det är nämligen protein och dess aminosyror som hjälper musklerna att växa. Utan rätt mängd protein kommer resultatet att utebli. När du tränar bryter kroppen ner protein och därför är det extra viktigt att få i sig ett proteinöverskott för att musklerna inte bara ska kunna återhämta sig utan även växa.

Som tidigare nämndes behöver kroppen mellan 1,5-2 gram protein per kilo kroppsvikt om dagen för att kunna bygga muskler. Variationen beror främst på hur stor muskelmassa du har eftersom att ju större muskelmassa desto större proteinbehov. För en person som väger 70 kilo betyder det ett dagligt proteinintag om 105-140 gram protein. Nedan följer exempel på vanliga livsmedel där proteininnehållet anges för att du ska få en bild över hur mycket du bör äta för att tillgodose ditt dagliga proteinbehov.

Proteinrik kost

Sojabönor: 34 g
Ost 28%: 28 g
Jordnötter: 26 g
Pumpafrön: 25 g
Linser: 24 g
Tonfisk: 23 g
Kyckling: 22 g
Nötkött: 22 g
Bönor: 22 g
Chiafrön: 21 g
Makrill: 20 g
Quinoa: 14 g
Pasta: 13 g
Havregryn: 13 g
Kvarg: 12 g

Även om det är fullt möjligt att tillgodose kroppens behov av protein är det många som väljer att komplettera en varierad och proteinrikkost med proteindryck. Efter ett hårt träningspass är det få som är sugna på en rejäl måltid och eftersom att musklerna som brutits ned under passet är i behov av kolhydrater och protein är proteindryck en både prisvärd och smidig lösning.

Proteindrycker

Det finns en mängd olika proteindrycker ute på marknaden, de finns i olika smaker och varierar i proteininnehåll. De två vanligaste proteindryckerna är tillverkade av mejeriprodukter (vassle och kasein) eller soja. Som tidigare nämnts är protein uppbyggt av en rad aminosyror där nio av dessa kallas för essentiella aminosyror, vilka är livsviktiga för oss människor. Både soja- och mjölkprotein innehåller dessa aminosyror i varierande grad.

De mest populära proteindryckerna framställs av mjölk. Vassleprotein, whey protein, är en biprodukt vid ostproduktion där vasslen filtreras tills majoriteten av innehåller består av protein. Vassleprotein är också den proteinkälla som anses vara den främsta när målet är att förbränna fett. Detta för att vassleprotein höjer kroppstemperaturen och därmed energiproduktionen.

Sojaprotein utvinns av sojabönan är ett bra alternativ för laktosintoleranta och vegetarianer/veganer. Eftersom att mjölken har en högre halt av aminosyran leucin än sojan, anses mjölkproteiner ge bättre effekter för en ökad muskeltillväxt. Däremot finns det sojaproteindrycker där man tillfört extra leucin, varför frågan om vilket protein som är bäst går obesvarad.