Vad händer i kroppen när vi tränar?

Vi är byggda för fysisk aktivitet och vår kropp har en fenomenal förmåga att anpassa sig efter de påfrestningar den utsätts för. När vi pressar oss till bristningsgränsen, oavsett om vi springer eller lyfter tunga vikter, går signaler ut till våra muskler om att det krävs en muskelökning för att kunna prestera bättre.

Många tränar för att få en mer atletisk kropp utan att kanske tänka på träningens andra och kanske viktigare fördelar. Nedan följer några exempel på varför träningen är en investering för en frisk kropp och inte minst en välmående själ.

  • När vi rör på oss och anstränger vår kropp sänks stresshormoner och istället frigörs dopamin, endorfiner och serotonin – kroppens hormoner som får oss att må bra.
  • Träning påverkar nybildning av nervceller och förbättring av blodcirkulationen i hjärnan som i sin tur ökar koncentrationsförmågan.
  • Träning stärker skelettet, leder och ligament i och med att uppbyggnaden ökar när vi utsätter kroppen för stötar när vi exempelvis springer och tryck när vi lyfter.
  • Träning belastar hjärtat som får arbeta hårdare, det är positivt eftersom att hjärtmuskeln stärks och risken för hjärtsjukdomar minskar.
  • Genom att stärka kroppen minskar skaderisken vid felbelastning eller fall.
  • När kroppen fått arbeta behöver den vila och sömnen blir både längre och djupare.

Träna regelbundet

Att träna regelbundet är viktigt för att behålla en god fysik och för att bygga muskler. Ju bättre form du är i desto bättre arbetar kroppen för att behålla muskler och kondition. Men kondition är en färskvara och även om muskelminnet är starkt och muskler som tappats går att bygga upp relativt snabbt så krävs det regelbunden träning för att inte tappa den fysiska nivå man uppnått. Att träna och belasta kroppen hårt minst två gånger i veckan, brukar man säga är ett minimum för att behålla muskler. Därtill är regelbunden daglig motion viktigt. Att promenera 30-60 minuter om dagen ger en hälsomässig utdelning, men givetvis är längre promenader att rekommendera.