Egentligen borde det inte behöva sägas, men givetvis är styrketräning lika positivt för kvinnor som för män. Styrketräning är biljetten till en vältränad kropp. Även om män bevisligen har större anlag för att bygga muskler så är kön inte relevant när det kommer till att träna för en atletisk fysik. Musklerna ser lika dana ut för kvinnor som för män, däremot har män en större produktion av muskelbyggande hormonet testosteron. Detta gör att kvinnor inte kan mäta sig med män i muskelvolym. Man brukar räkna med att kvinnor har cirka 65 procent av mäns styrka till följd av att män har en naturlig större muskelmassa.

Biologisk skillnad

Kvinnor har i regel mer naturligt kroppsfett än män, bredare höfter och smalare axlar. Kvinnor är biologiskt skapta för att kunna bära och föda barn och det kvinnliga hormonet östrogen ger kvinnor deras fysiska egenskaper. Att oroa sig för att få ett manligt utseende och stora bulkiga muskler om man som tjej styrketränar är därför en helt obefogad rädsla. Som kvinna blir du aldrig så stor som män, om du inte mot förmodan skulle dopa dig.

Hoppa av motionsbandet och lyft

Att konditionsträna påverkar kroppens ämnesomsättning och givetvis blir du mer vältränad av konditionsträning i kombination med rätt kost. Däremot är det muskelbelastning såsom styrketräning ett mer effektivare sätt att bränna fett och bygga en vältränad fysik. Kroppen svara nämligen på belastning och repetitioner. Muskler hjälper till att bränna fett. Ju större muskler desto större energiförbränning. Genom att styrketräna når du snabbare resultat. Även om vågen visar på en viktuppgång efter en tids träning kan du vara trygg med att veta att muskler väger mer än fett och det är förmodligen ett utbyte av fett till muskler som de extra kilona visar på. Genom att bygga muskler bränner du fett och får fram en vältränad och märk väl feminint kvinnlig fysik.