Cykling är bra för hälsanOavsett om det gäller förflyttning, träning eller motion har cykeln en given position i det moderna samhället.

Den saknar motstycke i fråga om miljövänliga fordon och bidrar till folkhälsan på ett bevisat och effektivt vis. Under 2014 såldes omkring 584 000 cyklar bara i Sverige och efterfrågan är stor både vad gäller stadscyklar och alternativ för tävling och/eller terrängkörning.

Flera av de namnkunniga lopp som går av stapeln årligen, säljer snabbt slut och årstiderna har blivit ett överkomligt hinder för åtskilliga cyklister.

Nyheter om cyklar, material och utrustning går enkelt att hitta såväl i facktidningar som på internet. För kontinuerlig och läsvärd fakta rekommenderas denna blogg om cykling. Förutom att ta upp varumärken och skötselråd finns tips för cykelbelysning och träning. I och med den stora entusiasmen kring grön stadsutveckling har cykelbranschen fått ett uppsving som gör sig påmint bland annat genom nya innovationer och förbättringar. Idag är ramarna lättare, växlarna stabilare och bromsarna pålitliga som aldrig tidigare i historien.

En historisk överblick

Det är svårt att säga när cykeln egentligen kom till. Det har funnits teorier om att Leonardo da Vinci skall ha gjort den första skissen på 1500-talet, men detta har sedermera dementerats av sakkunniga. 1800-talet innebar en rad steg framåt vad gäller cyklar. Den intresserade kan enkelt följa utvecklingen från världens första balanscyklar till höghjulingar. 1885 kom den första cykeln med kedjedrift vilket blev startskottet för en rad snabba innovationer för detta fordon.

Att välja rätt cykel är en utmaning för den som inte redan är insatt och har kunskap i ämnet. Bildning kring cykelns egenskaper är dock aldrig långt borta. Det finns utbredd kunskap att ta del av via de många bloggar och nätverk som brinner för cykling, samt en rad detaljhandlare vilka är kunniga på respektive område. Oavsett vad för cykel du väljer står det klart att våra städer i rask takt anpassas för att underlätta tillvaron för tvåhjulingar.

Nya cykelbanor byggs ständigt runt om i landet och flera städer har en väl genomtänkt strategi för att på detta sätt bidra till förbättrat miljöengagemang hos invånarna.