Cykelhjälmar för alla tillfällen

När du eller någon i din familj ska ut och cykla, ska du/de ha en cykelhjälm på huvudet. Punkt slut. Du har givetvis rätt att välja själv att välja om du vill bära cykelhjälm eller inte men det finns både forskning och statistik som du lätt kan finna om hur cykelhjälmen kan hjälpa till att förhindra svåra skador, till exempel skall- och ansiktsskador. Är du eller någon i din familj under 15 år gammal, säger till och med lagen att denne ska bära hjälm under cykelturen, oavsett om denne cyklar på egen hand eller om denne blir skjutsad. 

När du ska hitta en cykelhjälm som passar dig, finns det en del att tänka på. Dels behöver cykelhjälmen passa dig bra och den bör också ha ett ställbart spänne så att du kan se till att den sitter riktigt bra på ditt huvud. Du bör också kontrollera vilken typ av märkning du vill ha, eller anser dig var i behov av. Cykelhjälmen bör vara märkt CE-EN 1078 för då vet du att den uppfyller vissa krav, och du bör inte köpa en begagnad cykelhjälm. Sedan finns det till exempel MIPS och SPIN för kanske mer fartfyllda cykelsporter. Du hittar stora utbud av cykelhjälmar hos de bästa butikerna och passar du på att handla under black friday kan du även köpa cykelhjälmar till lägre pris. 

Tänk på användningsområdet

Du bör också tänka på vart och hur du ska använda cykelhjälmen. Är du tävlingscyklist, eller cyklar du i stort sett bara till och från jobbet? Ska du cykla i alla väder eller endast på sommaren? En cykelhjälm med en bra ventilation är åtminstone viktigt i alla cykelhjälmar, oavsett användningsområde. 

Om du ägnar dig åt fartfyllda cykelsporter

Om du ägnar dig åt mountainbike-cykling finns det vissa specifika hjälmar som du kanske bör tänka på att köpa och använda. Dessa hjälmar har oftast en liten skärm som hjälper till att undvika att du får smuts och skräp i ögonen under tiden du cyklar i skogen. Om du vill variera mellan vardagscykling och MTB så kan du givetvis ha samma cykelhjälm, och på många hjälmar går denna skärm också att tas bort på ett enkelt sätt. Om du sysslar dig åt riktigt våghalsig cykling bör du ha en fullface MTB-hjälm då denna skyddar hela ansiktet, inklusive dina tänder. 

Även om du inte ägnar dig åt MTB, utan kanske skateboard eller inlines, bör du också ha en hjälm som skyddar ditt huvud och hjärna.