I god tid före jaktsäsongen är det viktigt att se över sin jaktutrustning. Allt ska vara klart inför att jakten ska genomföras.

Söka licens

Du måste ha licens för varje vapen du innehar. Dessutom ska självklart dessa vapen förvaras säkert i ett vapenskåp. Har du tänkt byta vapen är det viktigt att söka licens i god tid. Det finns knappast något mer irriterande än att gå ut på jakt och inte få ta med sig det nya vapen som var tänkt att köpas in. Räkna med att handläggningstiden är ett par månader. Lika bra att ha marginal.

Nytt vapen – Ny ljuddämpare

Även när det kommer till utrustning till geväret finns fördel att vara ute i god tid. En av de större återförsäljarna av vapen och utrustning vid jakt anger att leveranstiden för en anpassad ljuddämpare är upp till 2 veckor.

Fyll på med ammunition

Utöver utrusning behöver du se över innehavet av ammunition. Detta är däremot en lagervara så märker du att det börjar ta slut kan du räkna med att få ny ammunition inom ett par dagar om det köps via E-handel. I alla välsorterade jaktbutiker finns nästan alltid ammunition att hitta.

Jaktkläder och säkerhet

Se över de jaktkläder du har. Behöver ny utrustning köpas in eller håller de i en säsong till. Testa gärna reflexer (om kläderna har detta) och att dessa fortfarande är fräscha. Dessa slits, precis som allt annat, men utan att man kanske lägger märke till det. Lägg kläderna över en stol i ett helt svart rum och lys försiktigt med lampa mot dem. Hur mycket reflekterar reflexerna?

Kanske dags att skaffa sig en mentor

Bara för att du har vapen och jägarexamen så betyder det inte att du har kompletta kunskaper inom jakt. En väg framåt är att anlita en mentor. En person med lång erfarenhet av jakt som kan svara på de allra flesta frågor. Om det är en fråga personen inte kan svara på kommer svaret säkerligen letas upp.

Dags att prova med lockmedel?

Vill du komma riktigt nära djuren? Prova med att stryka lockmedel på kläderna för att därigenom dölja din egen doft. Därmed kommer inte djuren att upptäcka dig lika tidigt som annars.