Vill du börja cykla? Kanske vill du börja motionsträna med en ny mountainbike? Eller cykla till jobbet på en bekväm herr- eller damcykel? Oavsett vilken typ av cykling du vill ägna dig åt finns det ett rejält urval av såväl cykelmodeller som prisklass och varumärke. För att ta reda på vilken modell som passar dig bäst kan det vara bra att känna till några grundläggande egenskaper om de vanligaste cykelmodellerna.

Racercyklar för dig som vill cykla snabbt

Racercyklar är ett bra alternativ om du vill cykla på relativt plana och asfalterade vägar. Cykeln är utformad för att kunna åka väldigt snabbt. Dessa cyklar är utformade med ganska smala däck och är vanligtvis den cykeltyp man ser när man kollar på Tour de France.

Mountainbike

Vill du hellre cykla i ojämn terräng och kanske i skogen är det mountainbike som gäller. Detta är en robust och kraftig cykeltyp med rejäla däck och mycket stötdämpning. Den här cykelmodellen finns även i mängder av variationer, med olika antal växlar och mer. Denna typ av cykelmotion är populär på orter som Flottsbro i Stockholm på somrarna, där man under vinterhalvåret annars kör utförsåkning med skidor. Cykeln klarar även av svåra terrängbanor i skogen.

Elcykel

Vill du kunna cykla långt med din cykel i Stockholm utan att behöva ta pauser? En elcykel är otroligt användbar eftersom den ger dig motorhjälp i uppförsbackar. Visst är det lite fusk, men du måste ändå trampa. Dessutom kan du med elcykel göra mycket mer än bara cykla för motionens skull. Du kan exempelvis ta cykeln till affären för att handla mat.

Priser och varumärken

För dig som vill köpa en cykel i Stockholm finns många stora cykelbutiker att besöka. Be om att få provcykla några olika modeller för att känna vad som verkar bäst för dig. Prismässigt skiljer sig cykelmodellerna otroligt mycket åt och det går att hitta cyklar från några hundralappar upp till många tiotusentals kronor. Generellt kan man räkna med att prislappen visar hur länge cykeln håller. Tänk på att det är vanligt att cyklar stjäls i Stockholm, och förvara den i lägenheten eller fastlåst i cykelkällare.