Varför och hur du använder stödstrumpor

Stödstrumpor är inte bara för äldre personer som många kanske tror – faktum är att nästan alla kan ha nytta av att ha minst ett par liggandes i garderoben. Dom tighta strumporna har många användningsområden och kan användas av gravida, personer som flyger ofta, av motionärer och elitidrottare. Här kan du läsa mer om varför det är bra att använda ett par, samt vad man bör tänka på.

Därför är det bra att använda stödstrumpor

Stödstrumpor har som tidigare nämnt flera olika användningsområden och kan därmed användas av dom flesta. Vanligt är att använda strumporna under längre flygresor, eftersom det ofta samlas vätska i fötter och ben just när man flyger. I det här läget kan en stödstrumpa hjälpa till att minska svullnaden och detsamma gäller för gravida kvinnor som också upplever problem med vätska och svullnader.

Stödstrumpor ger en bättre blodcirkulation samtidigt som dom ger ett extra stöd åt benen. Dom kan motverka svullnad, smärta och blodproppar i benen och har man bara vant sig är dom riktigt behagliga och sköna att använda och du beställer dem enkelt hos fitnessfrank.com.

Användning

Som förstagångsanvändare av ett par stödstrumpor kan det hårda trycket, speciellt över vaden, kännas lite obehagligt. En idé är därför att låta fötter och ben vänja sig vid känslan genom att man börjar använda strumporna under kortare stunder, för att sedan öka tiden succesivt. Upplever man att strumporna sitter för hårt kan det också vara så att man valt strumpor med för högt tryck – det finns nämligen olika klasser att välja bland.

Upplever man problem med trötta, smärtande eller svullna fötter kan det vara en god idé att rådfråga med en läkare eller annan kunnig kring vilken klass som lämpar sig bäst för dom aktuella problemen. Förutom stödstrumpor finns även kompressionsstrumpor, vilket är ungefär samma sak bara det att trycket på dessa är ännu högre. Dessa lämpar sig bland annat vid följande tillfällen:

  • Efter operationer
  • I samband med eller efter hård träning, så som löpning

Bra att veta

Stödstrumpor med lägre tryck kan generellt användas när som helst utan att det finns några risker – till exempel ombord på ett flygplan. För strumpor med högre tryck kan det vara bra att få föreskrifter från en läkare, speciellt för den som lider av olika typer av sjukdomar, till exempel sådana som påverkar blodcirkulationen.