Hälsporre är en åkomma som kan leda till smärta i foten, eller närmare bestämt den stora senan under foten. Det är alltså inte en sporre på hälen, vilket många tror och vilket namnet faktiskt också antyder. Hur som helst så kan det vara problematiskt för den som drabbas eftersom det kan göra ont – men det finns också saker man kan göra för att lindra besvären.

Mer om hälsporre och dess symptom

Hälsporre är något helt annat än vad man kan tro på namnet. Det är ingen sporre eller utbuktning på hälen men däremot något som drabbar foten. Smärtan som kan uppstå för den som drabbats av hälsporre kommer från senan under foten, vars senfäste sitter under hälen. I sällsynta fall kan man dock se något som liknar en liten sporre vid hälen om man genomför en röntgen, men det är inget som syns utanpå.

Hälsporre kommer ofta till följd av överbelastning av senan, som i sin tur kan bero på till exempel övervikt. Det finns även en genetisk faktor samt att personer med lågt fotvalv tycks drabbas i större utsträckning.

Det främsta symptomet är att det gör ont i foten – för vissa så mycket att det blir svårt att gå och röra sig normalt.

Vad kan man göra själv?

Hälsporre beror som sagt, i dom flesta fall, på överbelastning och det man kan göra själv om man drabbats är att låta foten och senan vila. Det kan också vara bra att komma i gång med rehabilitering, till exempel i form av fotövningar och annan medicinsk träning.

Har man återkommande problem är det viktigt att tänka på sitt val av skor, speciellt om man står eller går mycket. Foten bör få ett bra stöd i skon för att minimera risken för överbelastning.

Det finns även en del hjälpmedel som man kan använda sig av om man drabbats av hälsporre. Dessa kan både lindra besvären och hjälpa till att förebygga att åkomman kommer tillbaka och vill man prova något av dessa kan man till exempel leta efter:

  • Inlägg eller sulor till skor – som ger extra stöd under fotvalvet
  • Hälsporrestrumpor – strumpor med olika kompressionszoner som ger stöd åt foten
  • Massageboll – ökar blodcirkulationen under foten, löser upp spänningar och lindrar smärta